Crème brûlée

1 vanilkový lusk
430 ml smetany na šlehání (400ml)
40g cukru krystal
5 žloutků (4)
Recept je pro pět porcí (v závorce pro 4 porce)
  1. Předehřejte si troubu na 140°C a dejte vařit 1-2 litry vody, kterou budete potřebovat na vodní lázeň.
  2. Na mírný oheň dejte vařit smetanu.
  3. Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a hranou nože vyškrábejte jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidejte k vařící se smetaně.
  4. Zatímco se vám ohřívá smetana s vanilkou, smíchejte si ve větší nádobě žloutky s cukrem. Pozor, neměla by se vám na směsi tvořit pěna.
  5. Jakmile se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavte ji z ohně.
  6. Za stálého míchání smetanu velmi pomalu vlijte do mísy ke žloutkům.
  7. Vzniklou směs žloutků a smetany ihned sceďte. Zvolte si buď jemnější, nebo větší sítko podle toho, zda chcete v krému ponechat vanilková zrníčka. Rozhodně nejsou na škodu.
  8. Tuto přefiltrovanou směs rozlejte do servírovacích misek. Lijte směs pomalu a opatrně, na směsi by se vám neměly tvořit vzduchové bublinky. Pokud se vytvoří, lehce je lžičkou odstraňte (rychlejší způsob je rozbít bubliny plamenem flambovací pistole - mizí okamžitě). Ideální objem misek je 80ml. Misky také musí být ohněvzdorné, protože v nich před podáváním budete plamenem vytvářet karamelovou krustu.
  9. Misky naskládejte do hlubšího pekáče. Poté do pekáče opatrně vlijte připravenou vroucí vodu tak, abyste nepostříkali i krém v miskách. Výška vodní lázně by měla dosahovat výšky krému v miskách. Pekáč poté vložte do předem vyhřáté trouby.
  10. Po 20 – 30 minutách pekáč opatrně vyjměte z trouby. Krém by měl být už dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byly uprostřed stále tekuté, nechte je ještě chvíli odpočívat v lázni. Pokud se některé porce lehce klepou jako sulc, je to přesně ta konzistence, kterou chceme dosáhnout.
  11. Hotový krém ochlaďte, ideálně ve studené vodní lázni, a poté nechte v ledničce alespoň 4 hodiny odpočinout. Krém vydrží v ledničce čerstvý minimálně 2-3 dny, a proto si jej můžete připravit i s velkým předstihem.
  12. Hotové Crème brûlée před podáváním posypte cukrem, vnitřní strany boků misek otřete ubrouskem, aby cukr nebyl přímo na misce. Pro karamelizaci můžete použít buď kuchyňský hořák, nebo i hobby hořák na propan butan. Karamelizování pod grilem v troubě také můžete využít, ale není tak funkční jako flambovací pistolí. Dochází totiž k nadměrnému ohřívání celého krému. Cukr plamenem karamelizuje opravdu rychle, a tak si dejte pozor, ať karamel nespálíte. Jak flambovat si najděte na youtube.
Výsledkem našeho receptu je lahodný vanilkový dezert s křehkou karamelovou krustou. Tajemství správně připraveného Crème brûlée je v jemné, avšak plné chuti přírodní vanilky a v kontrastu mezi vychlazeným krémem a horkou karamelovou krustou. Nechte si chutnat.

Zdroj: http://cremebrulee.cz/ + moje poznámky:o)

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů